Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Lx1 чете и пита

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 12:00 am Заглавие: Проблем с power amp |
|
|
Здравейте. От наяколко месеца имам един правен усилвател със 4 транзистора KD503. Ползвам го със 2 колони на Radiotehnika S-90. На нова година се представи много добре първата вечер.Посвири доста часове. На втората на 4-ия час вече НЧ драйвери и на 2-те ОТ започнаха да мърдат прекалено много,без да е увеличен много усилвателя. А когато тръгнех да го увеличавам малко имах чувството,че говорителите ще излязат от решетките. Изгоряха високите.Отворих го и на платката нямаше елемент който да не се беше напекал. Имаше и 2 нагорели съпротивления. На сутринта когато беше изстинал го пуснах и свиреше нормално както преди без да мърда прекалено говорителите. Не знам какво му стана вечерта,но щеше да запали колоните. Дали това ще се случва всеки път когато го напъна за повече време? И от какво се получава това? _________________ Pro Audio. In my Blood. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Razar има известен опит

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 12:52 am Заглавие: |
|
|
Не знам от какво се получава, но явно сам си разбрал гогато усилвателя е загрял, не е зле да помислиш за по големи радиатори  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Lx1 чете и пита

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 1:11 am Заглавие: |
|
|
Не е от радяторите-имат вентилаторно охлаждане и са винаги хладни,понякога загряват просто до топло,но никога не напичат. Имах предвид че елементите на самата платка бяха напекли много-съпротивления,кондери и тн.т. Иначе KD-тата са винаги в нормална температура. Възможно ли е усилвателя да не е издържал на колоните? Нямам представа от какво ще се получи подобно нещо.
П.П. А пък ако сложа и вентилаторно охлаждане и на платката ще е откачена работа според мен.Въпреки,че ще върши работа  _________________ Pro Audio. In my Blood. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dimitar Chakarov трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 7:52 pm Заглавие: |
|
|
Според мен за да ти се отговори сериозно трябва да дадеш схема.
Другия начин е да го носиш на разбиращ майстор. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Svetlin Iliev има опит

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 11:46 pm Заглавие: |
|
|
За да се отговори правилно на вапроса, тръбва дасе види конкретната чема. А за да прави така ( да изкачат мембраните ) сигурно са прегрели транзисторите а и емитерните резистори. Резисторите можеш да ги подмениш сас същите но с по-голъма мощност. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
StefanStefanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 9:40 am Заглавие: |
|
|
Lx1 написа: | ... А пък ако сложа и вентилаторно охлаждане и на платката ще е откачена работа според мен.Въпреки,че ще върши работа  |
Може би ще е достатъчно да осигуриш естествена вентилация. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
npn отстранен

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 12:10 pm Заглавие: |
|
|
Крайните транзистори са на радиатор,ОК, обаче къде са предкрайните е по-важния според мен въпрос.Не можеш да имаш добра термостабилност ако се охлаждат при големи натоварвания само крайните.Вземи да сложиш на радиаторите и предкрайните. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Lx1 чете и пита

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 9:33 pm Заглавие: |
|
|
Има радиатор и на предкрайните и то добър-алуминиев със медни тръбички по него,със термопредавна паста е намазан отдолу..Там няма грешка,не вдигат повече от 20 градуса. Отпред на панела на амп-а има 4 дупки,не е затворен плътно и има мегдан за естествена вентилация. Единственото което грее по него е почти всички елементи на платката. Нямам схема и мисла да търся майстор. _________________ Pro Audio. In my Blood. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
StefanStefanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 10:12 pm Заглавие: |
|
|
Lx1 написа: | ... Единственото което грее по него е почти всички елементи на платката ... |
Което показва че вентилацията на платката ти е лоша въпреки дупките! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
npn отстранен

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 9:35 am Заглавие: |
|
|
С каква мощност ти са резисторите?Да не са 0,125W? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Lx1 чете и пита

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 8:42 pm Заглавие: |
|
|
Не съм разбирач,но мисля че са български. Модела им е РПМ3/560/RJ2W. По-малките също греят. Добре са пожълтели (на път са да покафевеят),това означава ли ,че са издали багажа тотално? Ако някой сподели заместителите на тези които дадох (по възможност по-мощни) ще му бъда благодарен.
П.П. -Обмислям вече вариант за вентилаторно охлаждане и на платката. Те не се нагряват-направо си печат страшно, един хитро монтиран вентилатор от китайските духалки мисля да свърши работа.  _________________ Pro Audio. In my Blood. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|