Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
Hi-Fi Революционно откритие в областта на HI-FI техниката
Публикувано отalnico Време: Tuesday, November 04 @ 09:38:27 UTC
Със Съдействието на Goro

Революционно откритие в областта на HI-FI техниката Превод от френски Илко Илиев

Открай време собственият шум на кабелите в електронните апаратури поставя неразрешими проблеми пред учените. Какви ли не хипотези и теории бяха създадени с изключение само на една – тази за „граничните микроразряди“ с автор Пиер Жоане, изследовател от „Електрисите дъо Франс“ /ЕДФ/. Нова и фундаментална, тази теория е приложима при всички електронни компоненти. С широкия си обхват тя би трябвало да направи революция в областта на звуковъзпроизвеждане, обяснявайки всички съществуващи парадокси.
Това е област, предизвикваща изключително раздразнение сред ортодоксалните физици. Практически вече не съществува взаимовръзка между измерванията и това, което се чува, а световният пазар на звуковъзпроизвеждаща техника от висш клас показва тенденция да се развива на основата на езотерични концепции. Дори и най-големите марки го правят. Изобилието от „специални“ кабели, понякога достигащи астрономически цени, добре илюстрира тези ирационални тенденции, представляващо предизвикателство за учените. Същевременно днес явлението е взело такива размери, че повече не може да бъде заобикаляно. Преминавайки през различни научни хипотези, френският изследовател Пиер Жоане направи наскоро едно фундаментално откритие, което дава най-после ключа за разгадаването на всички парадокси, около които hi-fi техниката се върти от години. Пътят на неговото разсъждение тръгва от най-смущаващия от тях – най-вече за един инженер от ЕДФ! – как да се обясни шумът на захранващия кабел на дадена апаратура, който примерно е дълъг само 1 метър, докато преди него има километри електропроводи? Такова едно явление има всички признаци на абсурда. То изглежда толкова противоречащо на разума, че човек се изкушава да го отхвърли. Търсейки обяснение, на Пиер Жоане му хрумва идеята за новата теория. Тя се основава на „граничните микроразряди“ и е проста като всички велики идеи. Според нея, когато в даден проводник протича ток, на молекулярно ниво се пораждат микроразряди на границата проводник-изолатор.
Тези разряди съответствуват на малки, много кратки пробиви. За разлика от статичното електричество, те се чуват, защото са породени и модулирани от аудиосигнала. Те представляват нещо като пикове с много висока честота, които ту се появяват, ту изчезват от само себе си по протежение на проводника. Това обяснява и смущенията, породени от мрежовия кабел. Един специално обработен против тези паразити проводник (патент на ЕДФ) веднага демонстрира по ефектен начин основателността на тази теория. Спикер кабелите и интерконектите също са подвластни на това явление. Силата на микроразрядите зависи от много фактори – най-напред от електрическия ток, но също и от вида на диелектрика, от по-големия или по-малкия му контакт с проводника, както и от състоянието на повърхността на последния. Този въпрос е много важен, защото той най-после обяснява каква е причината въпреки еднаквото специфично съпротивление да има разлика в „звука“ при различните метали като мед, сребро, злато и т.н. Веднага щом през тях протече дори най-слабият ток, във всички електронни компоненти (с изключение на електронните лампи, които работят във вакуум) се пораждат микроразряди с различна интензивност. Това означава, че полето на приложение на теорията на Пиер Жоане е огромно.То би трябвало да излезе далеч от рамките на hi-fi техниката и да намери приложение във видеотехниката, микроинформатиката и метрологията. В областта на hi-fi техниката тази теория вече позволява да бъдат разбрани хиляди повече или по-малко обяснени явления, като например аудиовлиянието на вибрациите върху чисто електронни звена като усилвателите. И наистина микроразрядите са много чувствителни и към най-малките вибрации. Те зависят също от влажността на въздуха и от неговата температура… Микроразрядите изглеждат толкова разпространени, че се питаме защо тяхното съществуване не бе открито по-рано. Главната причина е в това, че средствата, които би трябвало да ги предотвратят, всъщност сами ги пораждат. Такъв е случаят с кондензаторите, които се поставят в краищата на някои кабели. Трудно е да се премахне болестта, когато самото лекарство подпомага нейното развитие! Изводът е, че трябва да бъдат намерени съответните лекарства. Пиер Жоане е създал някои от тях и тяхната впечатляваща ефикасност окончателно ни убеди. Те са патентовани от ЕДФ и без съмнение ще привлекат вниманието на много производители.
Очевидно това откритие ще изведе най-после hi-fi техниката от затъването в езотеризма и ще открие пред нея широко поле за напредък.


"Революционно откритие в областта на HI-FI техниката" | ВХОД | 3 коментари | Търсене в Дискусия
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Не е позволено Коментари за Анонимни, моля регистрирайте се

Re: Революционно откритие в областта на HI-FI техниката (Резултат: 1)
от dkokalanov Време: Monday, December 08 @ 20:54:17 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Бихте ли дали линк към оригиналната статия. Както за всяка научна статия е нобходимо да се изчете оригинала, плюс да се проследят източници и с какъв експеримент доказват тезата си. Звучи обещаващо...Re: Революционно откритие в областта на HI-FI техниката (Резултат: 1)
от veneamin1984 Време: Sunday, June 17 @ 12:59:16 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
ну погоди смотреть [online-nupogodi.ru]Re: Революционно откритие в областта на HI-FI техниката (Резултат: 1)
от hisopolko167 Време: Wednesday, May 30 @ 16:32:56 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Скачать Опера Мини для Toshiba TG01 [benopera.com]


muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.10 секунди