Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
Предавателни линии Традиционни предавателни линии
Публикувано от???????? ??????? (oceanma Време: Monday, August 16 @ 13:03:36 CEST
Със Съдействието на oceanman

Тази поредица от статии са преведени от Владимир Василев (oceanman) и са взети от страницата на Боб Брейн. Намират се в http://www.diysubwoofers.org/tls/ и в http://geocities.com/rbrines1/. В поредицата са включени 7 статии, с чиято помощ се надявам ентусиастите, които се интересуват от тази комплицирана за проектиране и изработка система, да се насладят на красотата на звуковата картина, генерираща тази система.

Традиционни Предавателни линии(Transmission line)
Тази поредица от статии са преведени от Владимир Василев (oceanman) и са взети от страницата на Боб Брейн. Намират се в www.diysubwoofers.org/tls/ и в geocities.com/rbrines1. В поредицата са включени 7 статии, с чиято помощ се надявам ентусиастите, които се интересуват от тази комплицирана за проектиране и изработка система да се насладят на красотата на звуковата картина, генерираща тази система.

Традиционни Предавателни линии (Transmission Line)

12/31/2002
Поставям тази страница на първо място. Тук ще бъдат обхванати няколко теми, разделени в свои собствени страници... Но тук има информация,която ще помогне на тези,които нямат опит в теорията и практиката по въпросите на Предавателните линии. И така!

Почти цялата информация в този сайт отнасяща се до тръбите е, че резонанса на тръбата разширява баса с половин октава, под която е възможно да се постигне с басрефлексните конструкции. Предимството на резонансните тръби е очевидно ниския бас, и освен това наистина отстраняването на отразената задна вълна през конуса на говорителя. Наказанието за всичко това е големите размери на корпуса на предавателните линии относно тези на затворените и отворени конструкции.

Големината на кутията става несъстоятелно огромна с 8" говорител и по-голям. За щастие по-големите говорители имат реално по-ниска резонансна честота отколкото малките говорители. Това им позволява да се доближат до проекта на кутията на предавателните линий. Там, където малките говорител задължават резонанса на тръбата да слезе по-ниско от резонансната честота на говорителя, по-големите говорители отиват достатъчно дълбоко със своя собствен, отколкото изхода на тръбата се нуждае изобщо. А сега нека навлезем в естеството на говорителя монтиран към безкрайна преграда.

В тази връзка, се отклонявам за момент и разисквам модела, който употребявам. Това са Работните редове на Мартин Дж.Кинг в МатКАД, и модела употребяван от Георг Аугспургер за направа на озвучителни тела. Мога да препоръчам да четете тези математически модели. Тук искам само да покажа подобията и разликите.

MathCAD версията с Vifa P17W, фиг.19 и 20 от "Speaker builder article", част 3:

Червено=комбинирана честотна характеристика, синьо=безкрайна преграда

Червено=изхода на говорителя, синьо=Изхода на тръбата

Отбележете, че мръдванията са на идентични места и в двата модела. Tези индикации показват, че хармоничните серии съществуват и се отнасят и за двата модела. Модела на М. Дж. Кинг точно поддържа постоянно SPL в горния край, докато модела на Аугспургер се свива (пада полегато) във високия край. Обратно, в ниския край модела на Ауспургер точно предсказва свиването в ниския край, докато модела на Кинг свива рано и толкова прекомерно. Знае се, че тръбата от MDF ще даде няколко херца по-голяма дълбочина, отколкото предричанията на Кинг. В основата си, двата модела изпълняват нещо в средата на сметката.

Говорителя,който ще употребим в тази дискусия е Peerless 850146-10", с Fs=27 hz,Qts=0.46, Vas=68l. Каквито и търсения да имате, тези дискусии са част от предварителната инвестиция за моето (DIY 2003) ниво.

Първо, нека погледнем гоиворител монтиран към безкрайна преграда. Тази графика беше моделирана със 1000 литрова кутия. Това е условите за основната линия и разумна поверка, че модела работи точно.

Безкрайна преграда


Червената линия следва действително толкова добре синята. Малкото приплъзване на 100 херца е стояща вълна между върха и дъното на кутията. (Всички затворени и отворени кутии, моделирани на тези страници имат имат златно сечение на размерите) f3 ~45Hz и f10~20Hz.
Първия пример за Предавателна линия е "практическо правило" за ТЛ. Дължината на тръбата е ¼ от дължината на вълната на f3 Площта на широкия край(Входа) е 2Sd (площта на говорителя) и малкия край (изхода) е около Sd.Това е тръба с 82 инча дължина,100 кв.ин.от входа и 50 кв.ин.на изхода.Пълния обем на тръбата е 100 литра.Тръбата има f3=38 Hz и f10=23 Hz.

"Практическо правило" за Peerless 850146

Тук бъдете предпазливи. Peerless 850146 тук работи,защото има висок Qts и нисък Vas.Нека да видим какво става с говорител с нисък Qts и висок Vas?! Тук е говорител Vifa M25WO в някаква тръба :

"Практическо правило" за Vifa M25WO


Макар и с равна и гладка характеристика и да е по-резултатна отколкото Peerless 850146, f3 и f10 са по-високи отколкото на Peerless 850146. Този говорител ще бъде много слаб в баса.

Аугспургер адресира проблема с различните параметри на говорителите, като осигурява таблица с параметри на тръбите, базирани на Qts-ите им. Използвайки "Оптимизирани" стойности за (табл.2), тръбата за Peerless 850146 имаше размери: 63 ин.дължина,64 кв.ин. площ от широкия край(входа) и 16 кв.ин.откъм тесния(изхода). Пълния обем на тръбата е 33 литра. Тази тръба има f3~42 Hz и f10~28 Hz.

"Оптимизирана" тръба на Аугспругер за Peerless 850146


Аугспургер ни подсказва, че разширяването на баса на изхода е за сметка на увеличаването на обема на тръбата. Той попълва втората позиция от "Разширена" на таблицата. Използвайки стойностите за табл. 2(разширени) и екстраполираме към Qts 0.46 и създаваме тръба с размери: 88 ин.дължина, 189 кв.ин площ на входа и 47 кв.ин.на изхода. Пълния обем на тръбата е 170 литра. Тази тръба има f3~32 Hz и f10~20 Hz.

"Разширена" тръба на Ауспургер за Peerless 850146


С някакви таблици за настройка има безкрайни възможности за настройка между тези таблични стойности. Проектанта трябва да избира между размерите на кутията и обхвата на бас-линията,която искате да получите. Възможна е тръба с размери: 80 ин. дължина, площ на входа 132 кв.ин. и 25 кв.ин. на изхода.Обема на тръбата е 119 литра.


"Оптимизирана" тръба за Peerless 850146


Друго отклонение! Хода на свиване на честотната характеристика на говорителя монтиран в безкрайна преграда е 12 децибела на октава. Говорителя поставен В ТЛ или отворена кутия функционира като поставен в безкрайна преграда. Има наклони,където тръбата(кутията ) резонира, но основно изхода на говорителя следва безкрайната преграда, т.е. 12 дб/октава. Това не може да бъде видяно със системата съставена от голям говорител/тръба, на тези страници,номоже да се види по-ясно от примерите в страниците от главата "Природата на четвърт-вълновия резонатор". Откакто тръбата и говорителя са комбинирана система и изхода на фазата е по-надолу от резонанса на тръбата, те придават разрушителното и крайно голямо свиване от 24 дб/окт.

Настройките на Аугспургер за Vifa M25WO е за много малка тръба.Дължината и е 54 ин.,площта на входа е 168 кв.ин.а на изхода 63 кв.ин. Пълният обем на тръбата е 89 литра.Тя има f3~53 Hz и f10~33 Hz.
Моралнта страна на фабулата е,ч е вие можете да употребите този говорител в (shoe-horn) хорна, ниския Qts в ТЛ, най-добри резултати се получават с моделирането на висок Qts-около 0.4~0.5.


Тръба на Аугспургер за Vifa M25WO


Нека сега да погледнем другите решения за бас-конструкции. Вие можете да изберете за себе си f3 и f 10.

38 литра затворена кутия настроена на44 Hz Qc=0.707

70 литра отворена кутия настроена на 23 Hz~BB4

100 литра отворена кутия настроена на 23 Hz~QB3

Ако аз бих избрал някаква друга конструкция освен ТЛ, 38 литровата затворена би бил моят избор за този говорител.Докато f3 е в средата на 40-те херца f10 е над 20-те херца. Тази кутия би била добра препоръка. Двете отворени кутии имат сериозни проблеми,в случая на рум-лифтинга на баса в стаята.
Стайния лифтинг е твърд от най-долната точка. Той зависи от размерите, формата и от истинската непостоянност, неуравновесеност, ако стаята е неправилна, с орнаменти, подпори, сводове, подобни на трапезарии, коридори. Все пак гледайки от литературатаи от свой собствен опит, аз декларирам стайно повдигане 3 децибела на 40 херца и 6 децибела на 20 херца.YMMV.
Точката от тези модели са, че всички са анехоични. Веднъж говорителите са поставени в истинска стая,където ще има повече бас отколкото очакваме от модела. Поставяме и руум-лифтинга за моделите на Peerless 850146:

Anechoic

With Room Gain

f3

f10

f3

f10

Infinite Baffle

45

20

29

12

Rule-of-Thumb

38

23

29

16

Augspurger Optimized

42

28

35

18

Augspurger Extended

36

22

26

15

"Proposed"

33

23

27

17

Sealed

42

28

33

19

BB4

23

18

18

15

QB3

20

17

17

15Всички ТЛ и затворената кутия дават в стая f3 около 30 херца, които са перфектни за класическа музика и акустични инсрументи. С f 10~под 20 херца вие можете да разчитате равно да слушате някаква сериозна орган музика. Двете отворени кутии отиват много ниско, но започват да повдигат баса, което е лошо за музиката, но добро нещо за Домашно кино. QB3 конструкцията ще бъде вероятно най-несполучливата за музика. BB4 конструкцията все пак е много добра за домашно кино и със запушен порт ще бъде добре настроена за музика само за някои теми.

Трябва да допусна, че ако аз имах ресурси, бих желал да имам безкрайна преграда, употребявайки съставни 15 инчови говорители с голяма стая или гараж каято заден обем,или отворени в тавана посредством колекторни тръбопроводи. Това е пътят за най-добрия,чист и неоцветен бас.Но тъй като нямам тези ресурси, аз правя ТЛ. ТЛ преместват задната вълна от говорителя,едва ли не най-ефективно,като безкрайна преграда, давайки на ТЛ по-добър, чист бас,отколкото другите типове конструкции.
ТЛ, макар огромни в сравнение с другите типове конструкции, все пак са по-малки от безкрайната преграда и в допълнение, осигуряват подтискане, каквато безкрайната преграда не може.
Същтността на демпването на говорителя е причина,да може да получим много повече SPL (максимално изходно ниво) на изхода на ТЛ, или затворена кутия, за това съдържание, отколкото ние можем да вземем изход от някакъв говорител монтиран към безкрайна преграда.

Ето Peerless 850146 в безкрайна преграда. Червената линия за говорителя е точно върху синята линия, чийто очертания, като условия на безкрайна преграда в останалите участъци. Мощтността е 1 ват.


безкрайна преграда
"Разширена" ТЛ на Аугспругер

ТЛ подържа много по-добър контрол над говорителя надолу до 20 херца
"Експлоатирана" ТЛ38 литрова затворена кутия


Затворените кутии осигуряват най-добро подтискане в сравнение с всички изброени до тук конструкции


70 литра отворена кутия настроена на 23 херца100 литрова отворена кутия настроена на 23 херца


Отворените кутии осигуряват добро подтискане надолу, до резонанса на кутията, но след това те натоварват рязко и напълно. 
Връзки
· Повече за Предавателни линии
· Статии от ???????? ??????? (oceanma


Най-четена Статия Предавателни линии:
Реалистични наблюдения

 
Рейтинг за Статия
Среден Резултат: 5
Гласа: 3


Моля, използвайте допълнението и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

 
Опции

 Извеждане в Отделна Страница Извеждане в Отделна Страница

 
_ASSOTOPIC

Предавателни линии

"Login" | ВХОД | 1 коментар | Търсене в Дискусия
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Не е позволено Коментари за Анонимни, моля регистрирайте се

Re: Традиционни предавателни линии (Резултат: 1)
от Satan Време: Saturday, October 16 @ 19:42:20 CEST
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Ужасен превод :(muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.06 секунди