Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
Рупори Всички ли сме луди?
Публикувано от????? ??????? Време: Thursday, August 19 @ 14:24:05 CEST
Със Съдействието на kirilov

От Стив Декърт
Октомври 1997
Живеейки точно в средата на САЩ, заобиколен от царевица, в общество където аудиото е каквото и да е, а хай-енд аудиото е непонятна сюрреалистична концепция, твърде нелепа за да бъде приета на сериозно...един аудиофил би се чувствал малко безпомощно. (нима това го е писал американец, а не българин?! – бел.пр.)


Живеейки точно в средата на САЩ, заобиколен от царевица, в общество където аудиото е каквото и да е, а хай-енд аудиото е непонятна сюрреалистична концепция, твърде нелепа за да бъде приета на сериозно...един аудиофил би се чувствал малко безпомощно. (нима това го е писал американец, а не българин?! – бел.пр.) Тук наоколо, всички хай-енд магазини продават mid-fi – това за ориентация на неосведомените трябва да е hi-fi.

Мисля си, че запазвайки тази тенденция можем да предвидим, че 95% от населението ще се превърне в една категория, развила ‘аудио нирванофобия’, която не може да оцени духовната връзка с музиката.

Не мога да твърдя, че за това е виновен индивида, а че по-скоро вината е у цялото общество, както и в маркетинговата политика. Мога да подкрепя думите си с наблюдението ми, че болшинството от ‘обикновените’ хора, на които съм се опитал да предам преживяването на музикалната еуфория, се отнасят с пълно разбиране и отзивчивост.

Мисля, че в това общество не е престижно да се инвестират средства в изграждането на ‘духовен предавател’, който наистина върши работа. Ако той наистина работи, ще бъде може би грозен или ще се смята, че граничи с ненормалното. Чудя се защо човек, отделил една стая за свое светилище и похарчил хиляди долари за апаратура е смятан за твърде странен...и дори глупав? Не знам за вас, но аз бих могъл да отговоря на този въпрос на около 500 страници.

Не се тревожете тези примитивни типове са по принцип безобидни. В същност ние класифицираме това странно поведение със специална дума...че те всъщност са (думата е) “аудиофили”.

В тази страна, мощно движена от пазара, изглежда аудиофилската общност е заразена с ”технически характеристики”. Бих искал да знам точно кога и кой е решил, че техническите характеристики ще бъдат критерий за оценка на аудиото. Всички трябва да отидем в Япония за да се събудим. Всеки в Япония знае, че най-върховния материал за конусите на ДОБРЕ ЗВУЧАЩИТЕ високоговорители е хартията.

А ние тук сме толкова заети да си служим с техника, която не разбираме изобщо, както например и хай-енд аудио апаратурата. Част от проблема е простият факт, че повечето от техниката, която съм слушал в тази страна, звучи достатъчно зле за да има изобщо някакъв шанс да предизвика чувства у слушателя. Повярвайте ми, високите технологии и летият под налягане графит и кевлар, не могат да помогнат.

Всъщност, нека помислим за минута...малки високоговорители, удобни малки колони, големи усилватели, високотехнологични мембрани поддържащи високия стрес, характерен за културата за която по-лесният начин е да профучиш с лодка със 120 км/час през езерото, вместо да прекосиш спокойно по моста.

Нека да предположим, че имате малки боксове с ефективност 87 дб/ват, може би стандарт у нас. Необходима ви е такава, която ще понесе, колкото се може повече мощност, така че да можете да я дъните възможно най-силно, пази Боже, без изкривявания. Това води след себе си до многобройни драйвери, сабуфъри и неусетно попадате в маркетинговата лудница, в която повечето аудиофили чувстват, че са отнесли плувката. Нямаше ли да е далеч по-просто, да слушаме голям високоговорител, който е толкова чувствителен, че само няколко вата са достатъчни за да бъде достатъчно силно? Виждате ли, в живота звуковите вълни не могат да се мащабират, така че да паснат на вашите изисквания. Вълните на ниският бас са с дължина 24 метра и се разпространяват, като вълни в езеро, когато хвърлите камъче. За да възпроизведете жив звук, имате нужда от голям високоговорител, за предпочитане един широколентов.

За да постигнете това е необходимо вдъхновено да се посветите на това. Дръзновението да направите духовната връзка с музиката приоритет в живота си, да въвлечете приятелите и съпругите си и волята да го направите. След като за нашата култура не е характерно да въвличаме нашите съпруги в търсенето на аудио истината, не е чудно, че не толерират да им се мяркат в полезрението големи високоговорители. О знам, ние опитахме, но те просто не се интересуват или впечатляват. Това, което не осъзнавате е, че те незаразени от стотиците часове прекарани над аудио литературата, все пак могат да чуват обективно. Това, което чуват е обикновено сух, зърнест, прекомерно ярък, двуизмерен звук, който ги кара да не ви приемат на сериозно.

Отидете в Япония или при някой от просветените у нас и чуйте еднотактови триодни усилватели с майсторски изработени и секси изглеждащи, рупорни високоговорители и ще разберете за какво ви говоря. Не се изненадвайте, че най-мекият килим в къщата е на пода точно пред рупорите, защото този маниер на слушане често привлича съпругите и също често води до много повече от обикновено слушане.

Ще бъде прекрасно за тази страна, да видим как аудиото се измъква от материалистичната и консуматорска чума, каквото сега е и се превърне в едно духовно и умствено извисяващо преживаване. Ако можеха хората да осъзнаят, как да го направят и по-важното, защо да го правят? Би трябвало да гледаме по-малко телевизия и да харчим повече пари за нашата звукова уредба, вместо за неща замърсяващи природата.

Оригиналът е тук:
http://www.decware.com/paper02.htm


 
Връзки
· Повече за Рупори
· Статии от ????? ???????


Най-четена Статия Рупори:
Рупори - основни положения.

 
Рейтинг за Статия
Среден Резултат: 4.64
Гласа: 14


Моля, използвайте допълнението и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

 
Опции

 Извеждане в Отделна Страница Извеждане в Отделна Страница

 
_ASSOTOPIC

Рупори

"Login" | ВХОД | 2 коментари | Търсене в Дискусия
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Не е позволено Коментари за Анонимни, моля регистрирайте се

Re: Всички ли сме луди? (Резултат: 1)
от oceanman Време: Friday, August 20 @ 03:40:58 CEST
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Кириле,много силна статия,поздравления.Наистина,от време на време се опитвам да иместя точката от полезрението на "аудиофила",акцентирайки на чисто духовната страна на музиката ...и отдалечавайки се от обсебващата сила на материята,генерираща боготворенето над техниката...но трябва да призная,че на моменти и аз съм в този кюп...Докога ли...
Re: Всички ли сме луди? (Резултат: 1)
от Edrev_cyber Време: Tuesday, October 12 @ 21:04:00 CEST
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
добро начало, но ако приемем, че осезанието е над 80 % във видимия спектър, нещата биха изглеждали още по- фрапиращи - примерно предсавете си ч/б 16мм филм, без звук(без дори долби), само субтитри, прожектиран върху чаршаф на стената и този videostream да доведе почти цяла група студенти до сълзи...А.Куин в "Зорба-гръкът"....
сега за подобни вълнения ни трябват едновременното срутване на няколко кули в NY, Dolbysurround 1000W, 100Hz, вертикална развивка, picture in picture с многоезичен превод, DVD със стъкловоди на аудиотракта, 200 gr. vodka, две дози за шмъркане и две игли....идиотщината край нямаmuzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.06 секунди