Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
Акустика ЗВУКОВОТО ИЗРАВНЯВАНЕ И ВРЪЗКАТА МУ С НАЧИНА ПО КОЙТО ВЪЗПРИЕМАМЕ ЗВУКА
Публикувано отkirilov Време: Tuesday, July 12 @ 17:02:15 UTC
Със Съдействието на kirilov

Част IV ИЗКРИВЯВАНИЯТА НА НЕИЗРАВНЕНИТЕ ЗАПИСИ ФАЛШИФИЦИРАТ ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕЗвукът е най-важното самостоятелно въздействие в нашият живот. Слухът е доминантният от двете по-висши сетива, т.е., когато е комбиниран със зрение, той определя качеството на усещането: апотеозисът в един уестърн, когато героите яздят на залез в блясъка на славата си би било много мрачно и печално, ако беше съпроводено от погребален марш, сатирично ако беше съпроводено от полка, тъжно в съпровод на някаква елегия и т.н.

Трудно може да се намери сфера от живота без присъствие на звукозаписи. Съвременните изкуства, дори живите изпълнения вече силно зависят от звукозаписа и възпроизвеждането; в промишлеността се използва фонова музика за да се стимулира производството и моралът; институции като болници използват фонова музика с терапевтична цел и т.н.

Обаче огромна част от музиката е изкривена не само при изравняването но и в емоционалното си съдържание.
Всички звуци съдържат основен звук –- фундамент, нотата която всъщност звучи, пее се или се изговаря – и съчувствено вибриращи обертонове и субтонове, които наред с останалите качества (интензивност, фокус и т.н.), дават на звука специфичен характер.

При нормални обстоятелства нашият слух съзнателно регистрира само фундаментите. Ако съзнателно чуваме обертоновете, те са прекалено силни. Това е в сила както за живо изпълнение, така и за репродуцирана музика. За първото причината е прекалено ярката акустика на залата, докато за второто и звуковъзпроизвеждането и акустиката на помещението повдигат и засилват тези честоти.

Новите технологии, позволяващи анализ на съдържанието и баланса на честоти р „реално време” (в момента на звученето), показват че обертоновете на повечето звуци имат пикове (най силни са) на приблизително същите честоти, при които нашият слух е най-чувствителен.

Както вече бе споменато, звуците възпроизведени от високоговорител, които вече включват обертонове от оригиналния източник на звук, произвеждат свой собствен набор от обертонове. По този начин се получава „изпъкване”, маса от обертонове на тези същите честоти, които чуваме най-силно. Тези честоти, особено между 2000 и 4000 херца, причиняват най-силни физиологически реакции у нас, основно от типа на физическа напрегнатост. (Това обяснява защо жените, които са по-чувствителни към високи честоти от мъжете, често се оплакват, че силно записана музика им причинява нервност и раздразнение.)

С неизравнени записи, неестествено подчертаните честоти между 2000 и 4000 херца стимулират физиологичното напрежение и други телесни и психически реакции у слушателя, което понижава начина по който той възприема емоционалното съдържание на звуковия материал. Така той чува емоционалното съдържание на оригинала, комбинирано с фалшифицираното такова от реакциите на собственото му тяло към дразнението, причинено от тези честотни пикове. Той буквално чува и чувства комбинацията от емоционалното съдържанието на оригинала и собственото му несвързано и твърде различно емоционално съдържание от телесни реакции към физическите дразнители. Ако той слуша музика, имаща бедно експресивно-емоционално съдържание, или няма да изпита емоции изобщо или ще изпита твърде различни, недодялани (по-малко рафинирани) емоции, носещи прилики с оригинала, но всъщност твърде различни.

Изравняването елиминира този проблем защото възстановяването на честотният баланс и съдържание на оригинала отстранява дразнещите пикове.

Следва продължение...


"ЗВУКОВОТО ИЗРАВНЯВАНЕ И ВРЪЗКАТА МУ С НАЧИНА ПО КОЙТО ВЪЗПРИЕМАМЕ ЗВУКА" | ВХОД | 1 коментар | Търсене в Дискусия
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Не е позволено Коментари за Анонимни, моля регистрирайте се

Re: ЗВУКОВОТО ИЗРАВНЯВАНЕ И ВРЪЗКАТА МУ С НАЧИНА ПО КОЙТО ВЪЗПРИЕМАМЕ ЗВУКА (Резултат: 1)
от mitaka Време: Tuesday, July 19 @ 11:04:01 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение) http://www.chirpan.com
Браво Кирилов тази статия спокойно може да влезе в сп. Hi-FI и да му вдигне малко нивото, че напоследък хич ги няма ... бях решил, че повече няма да си го купувам, ама заради един приятел им давам отсрочка до края на годината да влязат в пътя. ... чакаме продължението


muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.08 секунди