Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
Озвучителни тела Monacor SP-200X vs.
Публикувано отRutcho Време: Tuesday, January 31 @ 13:32:14 UTC
Със Съдействието на Rutcho

Monacor SP-200X vs. Visaton BG20

Поради големия интерес в bgaudio.org и въобще в DIY средите към изработването на нискобюджетни (под 100 лева цена на драйвер) широколентови акустични системи, реших с помощта на участници в нашия сайт да направя кратко сравнение на предлаганите на нашия пазар и въобще говорители от един и същ клас.Това сравнение имаше за цел да обхване всички говорители с номинален диаметър 200mm, чувствителност не по-малка от 90 dB/W/m и крайна цена под 100 лева, подходящи за широколентови системи, изпълнени в TL или хорни. След по-обстоен преглед на десетината говорителя, които отговарят на това условие, за съжаление повечето от тях отпаднаха по най-различни причини. Високочувствителният (96 dB/W/m) Fostex PS200 например има резонансна честота 100Hz, което ограничава работата му в нискочестотния диапазон. Доста переспективният на пръв поглед Pioneer B20FU20-51FW, доста подходящ за TL, за съжаление има твърде сериозен провал в диапазона от 5000-8000Hz, толкова доловим на слух, че го прави неизползваем без допълнителна пищялка.

В края на краищата останаха добре познатият на нашата аудитория Visaton BG20 и Monacor SP-200X.
Това, което се забелязва от пръв поглед е приликата както като размери, така и като конструкция. Еднакви са и размерът на магнитната система и дори щампата, с която е изработено шасито на двата високоговорителя. Приликите обаче свършват още при докосване на мембраните им. За разлика от доста меко окачения BG-20, SP-200X е стегнат, въпреки, че осигурява същия ход. Мембраната на BG-20 е изработена от грапава на пипане хартия, докато тази на SP-200X е гладка а в структурата и ясно личат копринени нишки.
Приликата изчезва съвсем, когато хвърлим поглед към параметрите на двата говорителя.


Аз съм от хората, за които в повечето случаи амплитудно-честотната ахрактеристика не може да се смята за достатъчно показателна, за да охарактеризира поведението на един високоговорител, да не говорим за субективното възприятие от звука му. Този слуай обаче може да се разглежда като изключение.
Точно както е изобразено на графиката, BG20 има ясно повдигната характеристика в областта 5-8 KHz, която се възприема като засилено, на моменти кресливо присъствие на високи среди. За да не натоварват слушатвля, чиито слух за беда точно там е най-чувствителен, често пъти конструкторите на озвучителни тела прибягват към добавяне на филтър, затихващ въпросната област. Субективното усещане от този филтър обаче е донякъде загуба на сцена. Високите на този драйвер са ясни и отчетливи, с ясен детайл.
При SP-200X такова средночестотно повдигане не се забелязва както при измерване, така и на слух. Той се отличава със спокойни и ясни вокали, много добра кохерентност на звуковата картина, както и отличен микродетайл. Във високочестотната област обаче той отстъпва на BG20. Звукът му там е по-смекчен, без обаче това да се отразява чувствително на общия баланс на звуковата картина.

Основната разлика на двата драйвера се проявява, когато хвърлим око на параметрите им. Разбира се, не съм пропуснал да измеря T/S параметрите на двата говорителя след разработване, като в скоби са дадени фабричните:

Параметър
Visaton BG-20
Monacor SP-2000X
Znom [Ohm]
8
8
Fs [Hz]
35 (38)
55 (50)
Re [Ohm]
6.4 (6.2)
7.2 (7.2)
Qms
2.6 (3.47)
2.8 (1.96)
Qes
0.39 (0.51)
0.8 (0.7)
Qts
0.34 (0.44)
0.62 (0.52)
Vas [ltr]
97 (110)
31 (48)
Bl [Tm]
6.8 (6.12)
7.2 (6.1)
Xmax [mm]
4
3.2
SPL [dB/W/m]
92
92

Тук вече за прилика въобще не може да се говори. Съвсем очевидни са два съвсем различни конструктивни подхода.
При дизайна на Visaton BG20 стремежът е бил да се получи един универсален говорител. Ниската резонансна честота, съчетана с умерено високия Qts го прави сполучливо решение както за затворен обем, така и за басрефлекс. При TL приложенията обаче мненията за него са доста противоречиви. Основна пречка за една наистина добра предавателна линия е твърде високия му еквивалентен обем.
Говорителят на Monacor има като цяло по-скромни параметри, но балансът между тях го прави почти идеалният вариант за както за "класически" TL, така и за MLTL. При сравнително къса линия (1.80m) и средно запълване с вата, симулациите показаха много добри резултати - отлична равномерност и забележително нисък бас. Прототилите, върху които се работи в момента, тепърва ще покажат потенциала на този говорител.

За да бъде сравнението изчерпателно, нека в заключение претеглим предимствата и недостатъците на двата драйвера.

Visaton BG-20
+ Ниска цена (40-45 лева)
+ Добра високочестотна характеристика
+ Ниска резонансна честота
- Повдигане във високите среди
- Голям еквивалентен обем

Monacor SP-200X
+ Равномерна средночестотна област
+ Нисък еквивалентен обем
+ Отличен за TL приложения
- Смекчени високи
- Висока цена (75-80 лева)

Накрая искам да изразя балгодарностите си на Kirilov за предоставените отлично разработени BG-20 за тестовете, на Oceanman за времето, отделено за TL симулациите и конструкцията на първия прототип за SP-200X и на Bojo за доставката на драйверите.

Надявам се статията да бъде полезна за тези, които са решили да разработят широколентови системи в този клас.
"Monacor SP-200X vs." | ВХОД | 14 коментари | Търсене в Дискусия
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Не е позволено Коментари за Анонимни, моля регистрирайте се

Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от Simonov Време: Wednesday, February 01 @ 17:12:57 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
В сайта на specrtum audio видях един от най новите говорители на monacor - Monacor SP-200MX/8 с цена от 23,80 Euro. Параметрите му ми се струват обещаващи :)Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от Rutcho Време: Tuesday, January 31 @ 17:08:51 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
В резултат от многото запитвания за доставка на Monacor, ежемесечно с Bojo правим директна поръчка от Бремен. Специално за SP-200X съм разговарял с търговския представител за Източна Европа, като изтъкнах почти два пъти по-ниската цена на еквивалента на този продукт от Visaton. Той ме увери, че при достатъчно голям интерес може да се говори за отстъпки. За жалост такъв интерес според техните разбирания е поръчка от стотина бройки, което за пазар като нашия едва ли ще е възможно.Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от alnico Време: Tuesday, January 31 @ 13:50:37 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
отлична статияRe: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от entusiast (cristo_n@mail.bg) Време: Tuesday, January 31 @ 15:03:50 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
хубаво, ама като няма от къде човек да си ги купи в БГ какво правиме... нищо :( само се ядосваме на изводите от статията :( или да почнеме да организираме групова поръчка от Монакор...Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от haverr Време: Wednesday, February 01 @ 10:01:26 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Ако два монакора стъпят на цената на БГ20 съм вътре с две бройки.Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от temp Време: Wednesday, February 01 @ 12:25:26 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Добра статия ,където е показано доста професионално и обективно с цената на безценен труд за благото на всички. Появава се избор между най-евтиният и струващ си компромисен вариант за достъпност на фулрандж и стъпка нагоре с преимущества в обем и ненатоварващ звук в средният регистър ,без филтър ,както е редно. Истински вариант за едно стъпало в нивото за покачане нагоре и осъвършенстване на духовното ни спокойствие. Благодарности на екипа дал ценни лични ресурси стремящ се да подобри и разшири нивото и възможноста за избор измежду феновете на музиката и спокойствието,което тя дава.Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от Crossblade Време: Wednesday, February 01 @ 21:35:35 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Да този SP-200x никак не ми изглежда лошо и на мен ;) Но до колко ли ще падне в един добре настроен ТЛ ? Поздрави за статията и от мен.Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от spinfeet Време: Tuesday, February 14 @ 01:25:53 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Мога само да кажа мерси за статията. Беше ми полезна.Re: Monacor SP-200X vs. (Резултат: 1)
от hisopolko167 Време: Monday, June 11 @ 01:57:21 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Скачать Angry Birds для Nokia N73 [angrybrs.com]


muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.16 секунди