Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
Лампови Усилватели Лампов SE за начинаещи
Публикувано отkmkirilov Време: Wednesday, April 26 @ 16:04:18 UTC
Със Съдействието на 3aropka

Анатолий Манаков, гр. Сургут
Радиохобби, бр. 2/2005

Превод С. Стефанов, 2006

Усилвателят е с проста конструкция и няма дефицитни части, като същевременно се отличава с нелош звук, проста настройка и добра повторяемост.


Усилвателят е с проста конструкция и няма дефицитни части, като същевременно се отличава с нелош звук, проста настройка и добра повторяемост.

В каналите на усилвателя са използвани комбинирани лампи 6Ф3П, които в един балон обединяват две лампи: триод за предварително усилване и лъчев тетрод, който се използва за изходното стъпало. Входният сигнал през регулатора на усилването се подава на решетката на триода в стъпалото за предварително усилване, усилва се и от анода през разделителен кондензатор и антипаразитен резистор се подава на управляващата решетка на крайното стъпало.

Изходното стъпало е с триодно включване, тоест екраниращата решетка през резистор е включена към анода, с което се постига по-линейна характеристика на лампата и неколкократно намаляване на вътрешното й съпротивление. Това стъпало е натоварено с изходен трансформатор ТВЗ-1-9 от лампов телевизор.

Предлагат се два варианта на усилвателя: с фиксирано преднапрежение и с автоматично преднапрежение на изходното стъпало, които малко се различават конструктивно. Желаещите могат да сглобят и изпробват и двата варианта.


В усилвателя са използвани постоянни резистори МЛТ-0,5, разделителни кондензатори C2 от тип К71-7, стават и К78, К73. Електролитните кондензатори в катодите и веригите за преднапрежение са с "Low ESR".

Захранващият блок (фиг.3) е със силов трансформатор от магнитофон "Комета 201". Подходящи са и унифицираните трансформатори ТАН-28, ТАН-29, в краен случай при варианта с автоматично преднапрежение може да се използва силов трансформатор ТС-180 от черно-бял телевизор, макар че той е прекалено голям за случая. Дроселите са Д5-0,08 от цветни лампови телевизори УЛПЦТ, подходящи са също унифицираните Д22-5-0,1. Електролитните кондензатори в анодното захранване са К50-32 100 микрофарада/350V, може да се използват и други типове за напрежение 350-400V. Вместо дроселите може да се използват резистори 250-300 ома, но в такъв случай капацитетът на кондензаторите трябва да се удвои. Електролитните кондензатори за преднапрежението за за 50-100V.

Настройка: Първото стъпало при изправна лампа и правилен монтаж не се нуждае от настройка. Второто стъпало се настройва като токът на покой се регулира на 40-45 mA като се измерва намрежението в контролната точка на катода на изходното стъпало (КТ1). Там постоянното напрежение трябва да бъде 40-45 mV.

Вариантът на изходното стъпало с автоматично преднапрежение се нуждае от подбор на катодните резистори така, че токът през лампата да бъде 40-45 mA, като при това напрежението върху тях е 20-24 V.

Не използвайте стари лампи, особено които са работили в кадровата развивка на телевизори. Там има много голям процент на неизправни лампи! При работа на усилвателя с 8 ома товар може да се използват изходни трансформатори ТВЗ-1-1, ТВЗ-1-2, ТВ-2АШ, ТВ-1-Л-1 от черно-бели телевизори. За 4 ома товар са подходящи ТВ-2Ш2, ТВЗ- 1-9. Изходната мощност на усилвателя е до 2,5W при Kr 0.5% до 1%; при варианта с автоматично преднапрежение Kr може да достигне 2%. АЧХ на усилвателя е от 30 Hz до 20-23 kHz на -3 dB.

По-нататък се прилагат и ЧЗВ (FAQ) с отговорите им по този усилвател, които са получени на FIDO-конференцията SU.HARDW.AUDIO.
(Бел. пр. - Въпросите и отговорите не са преведени буквално, а са обобщени заради специфичната за руските условия тематика)


"Лампов SE за начинаещи" | ВХОД | 5 коментари | Търсене в Дискусия
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Не е позволено Коментари за Анонимни, моля регистрирайте се

Re: Лампов SE за начинаещи - ЧЗВ (FAQ) (Резултат: 1)
от 3aropka (ststefanov@gmail.com) Време: Wednesday, April 26 @ 16:08:29 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Това са обобщените коментари, публикувани в списанието:

1. Лампи:
Аналози на лампите:
6Ф3П - ECL82 - 6BM8
6Ф5П - ECL85 - 6GV8
Препоръчва се да се използва ECL82 заради по-доброто звучене.

2. Кондензатори:
За разделителен кондензатор не се препоръчва да се повече от 50nF при максимално усилване, защото изходните трансформатори поради малката си индуктивност изкривяват сигналите под 50Hz. При по-малко усилване може да се използват капацитети до 100-150nF.
Може да се използват типове К78, К73, К40, К42, К77, не са добри в случая БМ,МБМ, най-вече керамичните.
В катодните вериги е добре да се използват "LowESR" типове, иначе трябва да се шунтират с неполярни кондензатори.
За препоръчване са типове с тефлон, полистирол, полипропилен, понякога полиетилен. Хартиените дават "топло" звучене, но малко мътно.

3. Захранващ блок:
Във филтъра са достатъчни 100uF преди дроселите плюс по 100uF за всеки канал след дроселите. При напълно отделени захранвания (моноблокове с отделни трансформатори и диодни мостове) се наблюдава по-ясно пространствено звучене. Може да се използват и кенотрони 6Ц4П, 6Ц5С. За препоръчване е да се използват "fast" диоди, "ultarfast" не са задължителни. FR-ите FR10*, FR15*, FR20*, FR30* са подходящи (стига да са за съответното напрежение, означено със звездичката).
Отоплителното напрежение няма значение дали е постоянно или променливо, достатъчно е да се направи изкуствена средна точка с два резистора 100-200 ома към маса.
За преднапрежението са добри Д223, защото лесно се намират (Б.пр. в Русия) и са 20 MHz.
Трябва да има отделен ключ за анодното напрежение, което се подава със закъснение (след като катодите загреят), за да не се разрушат катодите на лампите.

4. Изходен трансформатор:
Много добре е да се доработи изходния трансформатор ТВЗ1-9. Трябва да се разглоби, да се добавят Ш и I пластини от друг трансформатор, (защото са икономисвали при производството). После за междина да се сложи паус 0.05mm, трансформатора да се потопи за 10 мин в разтопена смес на восък с парафин и след като се извади да се притисне в менгеме с гумени подложки до пълното му изстиване. Така ще се запази правилната междина.
За изходен трансформатор може (дори е желателно) да се използва по-добър от посочените, но целта на дадената схема е да е достъ

Прочетете останалата част на този коментар...Re: Лампов SE за начинаещи (Резултат: 1)
от naskopenchev Време: Sunday, August 13 @ 16:02:03 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение) http://aip.hit.bg/
изжинете за ламерското питане .... става ли с изходен траф от лапово радио ?Re: Лампов SE за начинаещи (Резултат: 1)
от virenta Време: Sunday, June 24 @ 21:20:12 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Opera Mini для Nokia 101 [miniopeera.ru]Re: Лампов SE за начинаещи (Резултат: 1)
от alexeiypetov Време: Monday, June 24 @ 12:26:40 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
geelyservis [geelyservis.ru] uhogorlo [uhogorlo.ru] lechimzubii [lechimzubii.ru] muzikanews [muzikanews.ru]


muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.13 секунди