Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
Акустика Малко история /всичко ново е добре забравено старо/
Публикувано отche Време: Sunday, May 07 @ 23:22:12 UTC
Със Съдействието на raxell

"РАДИОТО ДНЕС" двуседмично списание под редакцията на радиоинжинер Г. Георгиев Бул.Дондуков 37 - София 1936г.
страница 109
Технически новости в Съединените Щати Добавено е продължението на статията

Лабиринтна акустика и магически глас система Това са нови системи на акустиката, употребявани в строежа на днешните модерни приемници. Лабиринтната система от Стромберг - Карлсон Д-во се състои от един лабиринт от камери, абсорбиращи звука, които се поставят вътре в сандъка на радиоапарата и завършват със съответни отвори за звуковите вълни.Изходите на тези краища се намират в дъното на сандъка. Звуковата вълна която излиза от задната част на говорителя се изпраща в специално отделение, състояшо се от три продълговати звукови камери, подплатени с материал абсорбиращ звука. Звуковата вълна се движи наляво през първата камера, след това надолу през един отвор на тази камера, след това надясно през втората камера, след това през един отвор в най десния край и се връща отново назад през третата камера, през един продълговат отвор в дъното на сандъка, който отвор се намира в най левия край на третата камера. Звуковатавълна излизаща от задната част на говорителя минава през система която постепенно го отслабва, но която е едновременно и резонираща система с резонансна фреквенция в долния обхват на звуковите вълни. Абсорбиращата звука материя, с която са подплътени стените на лабиринта, променя характеристиката на разпространение на звуковата вълна с последствие, че променя кривината на челните вълни. Практически резултатът е, че се засилват вълните с ниска фреквенция на звука и може по този начин да се разшири нискофреквенсното (басовото) възпроизвеждане на звука. Освен това се отстранява резонанса и рефлексните ефекти, които се явяват поради повторното разколебаване на въздуха от стените на сандъка, явяващо се най често при силни звукови възпроизвеждания. При тая система, звуковите вълни от областта на ниската фреквенция, които излизат от отвора на лабиринта, пристигат със звуковите вълни които излизат от предната част на говорителя като в резултат се увеличава вузпроизвеждането на нискофреквентния звуков обхват от приемника.

"Магическият глас" система се състои от известен брой метални тръби , които в единия си край са отворени и имат различна дължина предназначени да резонират при фреквенции в долната част на нискофреквентния обхват. Тези тръби са закрепени в единия си край към основата на сандъка на високоговорителя и непосредствено зад високоговорителя. Задната част и дъното на сандъка са напълно затворени и единствения отвор за звуковите вълни се явява в задната част на високоговорителя през тези тръби , чиито отвори завършват в основата на сандъка. През тези тръби преминават звуковите вълни които се образуват от задната част на говорителя . Теоретическото обяснение на действието на "магическия глас" система се състои в следното: звуковата вълна която излиза от задната част на високоговорителя влиза в отвора на тръбите близо до него и поради резонанса на тези тръби , звуковата вълна при преминаването си през тях променя фазното си отношение на 180 градуса. Звуковите вълни , следователно когато излизат от сандъка през противоположния край през дъното на сандъка са точно във фаза със звуковите вълни които излизат от предната част на високоговорителя , с последствие че се усилват , или се увеличава възпроизвеждането на звуковите фреквенции в областта на резонансния обхват на тръбите. По високите звукови фреквенции не се променят с нищо , поради по късата им дължина на вълната . Обръщането на фазата , поради резонанса на тръбите , отстранява ефекта на резонанса на сандъка , както при лабиринтната система , а освен това и тук получаваме усилване и разширяване на кофреквентния звуков обхват , като това разширение е много по голямо , отколкото бихме могли да получим при приемниците в кабинетна форма , при които високоговорителя се монтира отдолу под апарата в обширно помещение . Доказано е с положителни и точни измервания , че при тези системи могат да се възпроизведат тонове дори и в ниските фреквенции на звуковия обхват , като например с фреквенция 40 цикли . Това нещо би било бъзможно да се получи само чрез кутията на високоговорителя , без да се употребят горните системи , ако последната имаше размери два или три пъти по големи от тези , които се срещат в кабинетната форма на приемниците . Без коментар:Тодор Ковачев
/позволих си съвсем лека редакция свързано със стария правопис и шрифт/


"Малко история /всичко ново е добре забравено старо/" | ВХОД | 7 коментари | Търсене в Дискусия
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Не е позволено Коментари за Анонимни, моля регистрирайте се

Re: Малко история /всичко ново е добре забравено старо/ (Резултат: 1)
от DDB Време: Monday, May 08 @ 09:11:04 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
http://cgi.ebay.com/1936-STROMBERG-CARLSON-160-L-Model-Radio-Ad-726_W0QQitemZ6551022271QQcategoryZ38034QQcmdZViewItemRe: Малко история /всичко ново е добре забравено старо/ (Резултат: 1)
от Todor Kovachev Време: Thursday, June 22 @ 10:39:53 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Изумен съм , толкова пъти прочетено и само един коментар , нямам думи.Re: Малко история /всичко ново е добре забравено старо/ (Резултат: 1)
от hisopolko167 Време: Sunday, July 29 @ 06:42:44 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
скачать мини оперу для LG T300 Cookie Lite [miniopere.ru]Re: Малко история /всичко ново е добре забравено старо/ (Резултат: 1)
от hisopolko167 Време: Saturday, June 23 @ 16:20:14 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Скачать Mini Opera для Sony Ericsson W380i Walkman [vineopera.ru]Re: Малко история /всичко ново е добре забравено старо/ (Резултат: 1)
от hisopolko167 Време: Monday, June 11 @ 08:16:44 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Скачать Fruit Ninja для LG C310 [fruitninjas.ru]Re: Малко история /всичко ново е добре забравено старо/ (Резултат: 1)
от alexeiypetov Време: Monday, June 24 @ 10:08:05 UTC
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
ladaprior [ladaprior.ru] kultauto [kultauto.ru] chinatorism [chinatorism.ru] afrikatorism [afrikatorism.ru]


muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.12 секунди