Кое е първото?
Дата: Tuesday, April 03 @ 12:12:58 CEST
Тема: Hi-Fi


Приказката за кокошката и яйцето в нашата аудио система?!

Скоро се събирахме да слушаме музика в къщи и докато си пиехме кафета и сокчета, се заговорихме кой всъщност е най-правилният път за построяване на една система. Много съм говорил за бюджети, звучене, кабели...Отговарял съм на сума ти въпроси. Тук обаче става дума за нещо друго. След като сме събрали сумата Х, какво следва. Все повече се налага и потвърждава мнението, че без "пауър съплай" (централа, изправител, мрежов филтър) не може. Факт, през последните месеци тази теория или пък препоръка се доказа. Не е тайна, че шанаса във вените ни да тече синя кръв е по-голям, отколкото в мрежата читаво напрежение с пододяща честота. Това доведе до закупуване на съответното устройство. Ефекта е поразителен! Оказа се, че "пауър съплай"-я свири.

Какво се случи:

  • 1. Дълбочината на сцената се увеличи.
  • 2. Появи се невероятен фундамент в баса.
  • 3. Плътността на ниската среда и баса се подобри.
  • 4. Приключи "издъхването" при по-високи нива.
  • 5. Сцената доби изключителен реализъм и лекота.

Това са няколко ключови промени в звука, които в повечето случаи се опитваме да компенсираме с подмяна на компоненти от системита или кабели, като се радваме на частични, но недостатъчни подобрения в общата картина. Препоръчвам купуването на такива устройства, защото наистина свирят! На пазара втора ръка вървят от 400 до около 1000 лв., а има и нови. Зависи от марка и състояние. Естествено има хора, които и сами могат да произведат.
Убедих се, че не СД-то е от първостепенно значение.

Реално ще чуете системата си, след захранването и с филтър за напрежение. Не искам да поучавам никой или да давам наставления. Целта ми е да спестя пари и време на хора, които започват сега или вече вървят по безумния път на аудиофила.

Постоянното пипане и ровичкане ще се сведе до минимум, ще разберете веднага кои от компонентите ви са слабата част. Ще се убедите, че изправянето на "тока" даде отговор на вечния въпрос:
Кое е първото- кокошката или яйцето.

Намерих отговора.
И минах с 800 лв., без патент за откриване на топлата вода.
Някой пак ме е изпреварил.Тази статия идва от bgaudio.org
http://www.bgaudio.org

URL на тази публикация е:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=104