Бalkan sky
Дата: Sunday, March 29 @ 21:30:25 CEST
Тема: Hi-Fi


Иван Шопов и Иво Христов: Всеки един човек е камбана, която трябва да зазвъни, да открие своето призвание и да осъществи себе си.

Balkansky: Кукер, Кукер Мюзик, 2009 Balkansky – “Кукер” е новото издание на Кукер Мюзик, което идва за да отбележи 10 годишнината на един от най-значимите лейбъли за българска музика.

Проектът е замислен и изпълнен безкомпромисно – като музика, като дизайн, като послание. Той застава на своя отделна пътека, свързва традиция и съвременност, отличава се с модерен звук и е едновременно илюстративен и абстрактен - просто няма друг като него.

Тук става дума за албум, който е изпълнен с живот, не е сух целулоид, в него има картина – но както всичко в света не е просто-черно-бяло, а има и полутон.

Според авторите на проекта Иван Шопов и Иво Христов – всеки един човек е камбана, която трябва да зазвъни, да открие своето призвание и да осъществи себе си. Те се срещат преди 4 години и скоро разбират, че говорят на един език, затова и се захващат да осъществят проекта Бalkansky или Бalkan sky, ако искате.До настоящия резултат се стига след година и половина усилен труд - от момента на раждане на идеята и записването на материал за 30 парчета до перфектната селекция от 11 композиции, свързани с единадесет фотографии на кукери, направени на ежегодния кукурски събор в Перник от Иво Христов.

В записите участват музиканти, които дооцветяват картината, като допринасят с прочувствените си изпълнения – Теодисий Спасов свири по неузнаваем начин - забалежете! - на тромпет и естествено на кавал, Пейо Пеев на гъдулка, а Влада Томова и Деница Серафимова пеят в ключовите композиции – „Писмо от Америка” и „Зелените Балкани”.

Заслужава си да се обърне внимание именно на тези две последни песни в албума, защото в тях се крие развръзката, посланието и надеждата. Кагото преди близо десет години бе изпята песента „Пуста младост” във филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка”, тя бе предназначена да събуди, скъсалия корените си и изпаднал в кома българин в САЩ, днес тази песен се завръща от Америка, изпята на улицата в Ню Йорк от Влада Томова, за да пробуди заспалите тук хора, които също не искат да разпознаят вековното наследство на тази земя като свое и това е причината в Бalkansky има няколко културологични пласта - пананистичното начало в лицето на кукера, християнската традиция, носена от символа на камбаната и модерността.

Но албумът не е замислен да стряска като налага ултимативно своето послание – в него по особено фин начин битуват различни неща, защото в крайна сметка всеки е различен и всеки е способен да открие красотата за себе си по свой неведом път. Записът на „Пуста младост” завършва със звук от излитащ или приземяващ се самолет, или просто казано с отворен край. И впоследствие идва водата и ангелското изпълнение на Деница на песента „Зелените Балкани”, за да проникне светлината безвъзвратно в сърцата ни. Ослушайте се, бъдете нащрек! Може би вашата духовна камбана бие точно в този момент!Маргарита Борисова
Дюкян Меломан
...
P.S. Дами и господа!
Искам да ви кажа само едно:
Изключително горд съм, че станах свидетел на раждането на този високотехнологичен и духовен артефакт!
Много неща чух вече, но съм щастлив, че едно така излъчващо произведение е родено тук, в България! Трябва да го чуете!
Особено съотборниците със звукови системи системи с висока резолюция!

Balkansky feat Theodosii Spassov - Kuker
Ivan Shopov / DJ Cooh
www.balkansky.bg

Кирил Кирилов


Тази статия идва от bgaudio.org
http://www.bgaudio.org

URL на тази публикация е:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=120