ЗВУКОВОТО ИЗРАВНЯВАНЕ И ВРЪЗКАТА МУ С НАЧИНА ПО КОЙТО ВЪЗПРИЕМАМЕ ЗВУКА
Дата: Saturday, May 21 @ 10:36:38 CEST
Тема: Акустика


Част 3 ІV. Слушането се променя в зависимост от промените в тялото.


Като допълнение към различното слушане при различна сила на звука, начинът, по който възприемаме всеобхватната звукова сила и балансът на честотите в един диапазон се променя през деня във връзка с физическото ни напрежение и развлечение. Телата ни не са едни и същи когато се събудим както когато си почиваме. Не можем да сравняваме и състоянието на тялото при физически упражнения и в покой. Слухът ни се променя с тези изменения в състоянието на телата.
Ние чуваме вибрациите от собстевоното си тяло когато тези от източника на звука се удрят в него, а не вибрациите от самия източник на звука. Тялото е като звукова дъска на пиано, което вибрира в хармония с вибрациите, които го удрят. Напрежението във външните мускули действат като заглушител на пиано, потискайки способността на тялото ни да вибрира свободно. Поради тази причина слухът ни се променя с промяната във физическото ни състояние, и особено по отношение на напрежението и отдиха. Когато тялото на човек почива и се отпуска се наблюдава един двойствен феномен в начина, по който възприемаме силата на звука:
1.Едни чуват по-силно,а
2.Други могат да слушат спокойно при по-висока сила на звука
Фактът, че чуваме силно може да се демонстрира лесно като се наруши покоя на човек клед като той е бил в напълно спокойно и отпуснато състояние. Това, което сме възприемали като силно в отпуснато състояние ще ни изглежда много по-тихо, когато го чуем отново във възбудено състояние.
Този двойнствен феномен може да се наблюдава само, ако записът е изравнен.
Без изравняване, дразнителите и напрежението позволяват на слушателя да се отпусне и да се наслаждава на увеличаването на силата на звука.
Хората, които практикуват спортове за пречистване на физическото си състояние, като autogenic training, йога или други техники за ралаксация, могат да забележат тези промени във възприемането на силен звук. Ако са имали възможност да чуят същия изравнен запис преди, по време на и след като телата им са били в покой, те чуват увеличаване на звука, въпреки че той не се променя.
От това откритие могат да се направят важни изводи в областта на аудиологията, които да помогнат на медиците, които лекуват очи, уши, нос и гърло. Например, трябва много да се внимава когато се провеждат тестове на слуха при условия подобни на истински ситуации, при които пациентите ще бъдат едтествено отпуснати и слушат внимателно. Евентуален провал ще окаже влияние върху лечението на слуха с коригиране, което не съответства на това, от което пациентът се нуждае когато се намира в собственото си обкръжение. Фактът, че клинически тествани ситуации, не отговарят на нормалното слухово обкръжение на пациента е може би главната причина, поради която голяма част от хората, които използват слухови апаратчета не харесват качеството на звука им, намират ги неприятни за употреба, и поради тази причина често отказват да ги носят. Състоянието на тялото влияе по подобен начин и на другите сетива.
Следва продължение...

Тази статия идва от bgaudio.org
http://www.bgaudio.org

URL на тази публикация е:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=58