TL с говорители на Visaton
Дата: Saturday, October 01 @ 14:40:41 CEST
Тема: Озвучителни тела


Елементарна и компактна конструкция с изключително добри параметри.

Transmission Line с говорители Visaton
Честотна лента: 50-20000 Hz(-3dB)
Чувствителност: 87дБ/ват/м
Мощност: 50 вата
Transmission Line e най популярниятвариант на озвучителните тела, работещи на принципа на "quarter wavelength acoustic standing wave".
Тази конструкция дълги години ( и сега все още! ) незнайно защо е пренебрегвана от големите компании, изключение правят няколко малки фирми,произвеждащи и продаващи озвучителни тела с такъв дизайн.
Проектирането на такъв тип озувчителни тела си е цяла наука, като за да се избегнат многобройните експерименти с чисто финансов риск, изхвърляйки поредният неуспешен сандък се ползват математически модели, като за най близки до реалността се смятат изчисленията с "MathCAD".
За желаещите да се запознаят по подробно с материята препоръчвам сайта на Martin J. King www.quarter-wave.com
В нашата конструкция използваните драйвери са: Visaton W 130 S 8 OHM Art. No. 9023 и Visaton FRS 8 Art. No. 2003. W 130 S за диапазона до 350 Hz, двата FRS 8 ще работят в диапазона 350-20000
Мидбасът е изключително подходящ за целта и независимо от сравнително високата си резонансна честота - 49 Hz, вади невероятни ниски. Когато пуснахме първият проект и с по-малките драйвери – W100S, много хора чувайки ги недоумяваха как такъв малък говорител е в състояние да прави такъв ужасяващ “грохот”... даже бяхме набедени, че ползваме скрит subwoofer с поне 20 сантиметров бас!
Обемът на колоната e около 52 литра (по външните габарити) и е подходящ дори и за стаи със “по скромна” квадратура. Предавателната линия е с резонансна честота около 50 Hz

Размерите и конструкцията на бокса:

Плоскостите МДФ са с дебелина 18 мм. Ако използваме плоскости с дебелина, различна от посочената, вътрешната геометрия трябва да се запази със същите размери. При сглобяването ползваме стеги, лепим с поливинилацетатно лепило Ц200, Ц300, лично аз избягвам видиите. Работим внимателно, без да бързаме, като оставаме едната странична стена незалепена, за да можем да уточним количеството и местоположението на ватата след като монтираме говорителите. Ватата е минерална, с тънки влакна, около 400-450 грама за бокс, и е залепена по стените от началото на предавателната линия (Closed End) като слоя там е най дебел, после постепенно изтънява и на последната четвъртина от дължината слоя е максимално тънък.Все пак това е добре да доуточним “на слух”. Ако има бумтене, значи трябва да се прибави вата. Ако басът е слаб - трябва да се махне. Ватата се залепва добре към стените, за да нямаме проблеми в процеса на експлоатация при евентуално разлепване. Затворения обем за двата FRS8 също трябва да се демпфа добре с вата. Количеството установяваме опитно на слух.

Разделителните филтри:

И двата филтъра са от първи ред. Ще използваме индуктивност с фиксирана стойност, а кондензатора за широколентовия ще доуточним чрез един елементарен тест, за който е необходим компютър със звукова карта и софт със сигнал генератор – примерно WinISD.
Пускаме суип (sweep) 100 до 600Hz и следим за пропадане или повдигане в областта на среза. Ако има пропадане увеличаваме капацитета, ако е обратното, го намаляваме. След като сме уточнили стойностите на филтъра, монтираме го на подходящо място вътре в обема – примерно зад басовия говорител на преградната стена. Демонтираме говорителите, запушваме отворите с хартиено тиксо или парацали, шлайфаме бокса със шкурка, китваме и боядисваме. Финиш-а го оставям на вашите възможности и въображение. В другата статия ще намерите информация за висококачествен усилвател (DoGC), подходящ за тези озвучителни тела.
Можете да задавате въпроси във форума на адрес: http://widowmaker.lozenetz.org, както и на сайта на БГ Аудио
http://www.bgaudio.org
Едно малко уточнение за хората, които не са в ЧАС, за да не ми пишат лични: 50Хц долна, ама на -3-4дБ, 40Хц са на -9-10!

Тази статия идва от bgaudio.org
http://www.bgaudio.org

URL на тази публикация е:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=72