Досадните Мелодии - Как да се избавим!
Дата: Saturday, December 10 @ 11:08:40 CET
Тема: Системи


Огромна част от населението по света страда от досадните Фрагменти от мелодии,които постоянно се въртят в главата.По мнението на специалистите за някои хора това е особено опасно-може да доведе до истерия или нервен срив. Психиатрите наричат музикалните парчета,които ни се натрапват и влизат дори в подзъзнанието ни с термина "НЕВРОПАРАЗИТИ".

Изследванията показванията,които направили учени от университета в Синсиниати (САЩ) установили,че от тези нежелателни фрагменти на полулярни шлагери страдат преди всичко невротиците,а също така и хората,слушащи непрекъснато музика чрез уокмени. Смята се,че това са преди всичко млади хора на възраст от 15 до 25 години.

Учените установили,че най-досадни са откъсите от глуповати мелодийки,с безкрайно повторение на музикалният мотив.Специалистите са открили,че това са предимно песни в стила ПОП и РОК и имат общ признак: в мелодията има нещо недовършено от композитора,както в припева,така и в основната тема.

Досадните мелодии се "запечатват" в съзнанието ни и в случаите, когато песента преминава в различни тоналности-от МАЖОР към МИНОР и обратно.

Най-рядко в ролята на невропаразити влизат класическите музикални произведения или творбите на Джаза. В първия случай, защото при класиката няма елементарни послания и повторения, които да се "копират" в човешкото подсъзнание, а във втория - в Джаза ритъмът е доста нестандартен и почти липсва закономерности в хармоничното структуриране на пиесите.

Човешкият мозък де факто диктува на подсъзнанието "да не се съгласява" с шаблоните,които противоречат на неговоте представи за музикална хармония. По този начин психосистемата на човека се мъчи да изключи от паметта му автоматичното проектиране на тези досадни (едновременно с това шаблонни и елементарни), музикални шлагери. В много от случаите (при особено нервни хора) това органично съпротивление срещу "нежелателните гости" в подсъзнанието може да доведе до силна умора и дори опасни нервни сривове.

Била открита още една интересна закономерност: песните,които остават "невропаразити", са били слушани по време на почивка, а не когато човек е бил натоварен с някаква физическа или интелектуална работа. Установено е, че най-често се въртят в главата ни мелодиите,които сме чули през първата половина на деня, независимо от какъв източник - радио, телевизия или друг музикален носител.

Американските учени,които са сигнали до тези интересни изводи, предлагат и един нестандартен начин да се отървете от досадната песен, която звучи в ушите би без причина.

Опитайте се да я изпеете цялата (до последният куплет) на глас, и то пред други хора. В този случай напълно е възможно главата ви да се освободи от този нежелателен товар.смятат психиатрите от Синсинати.Използван е материал от вестник "ПСИХО" - ГОД.XVI, 9 Декември 2005 г.Тази статия идва от bgaudio.org
http://www.bgaudio.org

URL на тази публикация е:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=78