RED VELVET
Дата: Monday, January 23 @ 18:04:20 CET
Тема: Озвучителни тела


… или както каза някой във форума Класиката си е Класа ...

В подкрепа на статията на Rutcho ( CUTFINGER LOUDSPEAKER ) , реших и аз да публикувам статия за един проект, който реализирах наскоро, на нещо толкова банално и старомодно ( както биха казали някои членове на форума ) каквото е добрия стар басрефлекс :-) . И както беше казал някой от форума класиката си е класа, особено ако е направена с желание и знания, а не просто нахвърляна, каквито са повечето неща продавани в така “любимите” на всички форумци магазини за ширпотреба.

И така как започна всичко. Дълго време в шкафа ми отлежаваше един комплект говорители на датската фирма Вифа , който кротко чакаше своя ред. И той дойде. Бюджета на този проект за говорители се движи около 400 лв ( казвам около защото както споменах съм купувал говорителите отдавна и не знам точните им цени към момента, но на http://www.madisound.com/cgi-bin/index.cgi за тези пари се намират говорители на същата фирма със сходни параметри като високочестотния даже е наличен с цена от 22 $ ). Въпросните драйвери са следните :

Нискочестотен M22WO-66 DALIИзмерените му параметри са дадени по-долу, като в скоби са параметрите, дадени от производителя:

Z = 8 Ohm
Vas= 90 (110) ltr
Fs = 26 (24) Hz
Sd= 222 cm2
Qms= 5.11 (4.19)
Xmax= +/- 4.5 mm
Qes= 0.4 (0.37)
Qts= 0.37 (0.34)
SPL= 89 dB/W/m

Измерената амплитудно-честотна характеристика е следната:Средночестотен M13WG-09-08С параметри :

Z= 8 Ohm
Fs= 54 Hz
SPL=90 dB

Измерената амплитудно-честотна характеристика е следната:Високочестотен D26TG-05-06С параметри :

Z= 6 Ohm
Fs= 1500 Hz
SPL= 92 dB

Измерената амплитудно-честотна характеристика е следната:След анализа на честотните характеристики на трите говорителя и тяхното прослушване с реален музикален сигнал за честоти на срязване на филтъра избрах 450 и 4500 Hz. Първоначалния ми план да събера ниско и средночестотния говорител с филтър от първи ред , за да се получи плавно изменение на фазовата характеристика в така важната област от 300 до 800 Hz, където двата говорителя ще свирят заедно не бе възможен поръди неприятния подем на басовия говорител след 600 Hz ,който достигаше +10 дБ и оказваше серизно влияние в честотната характеристика на озвучителното тяло. Честотата 4500 Hz беше избрана по две основни съображения – от честота 4000 Hz започваше естествен спад в честотната характеристика на средночестотния говорител, и второто за да се отреже неприятния пик в характеристиката на говорителя при честота 8 kHz. Ето как изглежда и окончателната схема на филтъра:При тази голяма стойност на индуктивността в нискочестотния филтър е много важно от какъв диаметър проводник ще бъде навита, в случая 1.5 мм ( 1.3 мм минимум) медна тел с лаково покритие, което води до съпротивление на бибината под 0.5 Ома, което няма да окаже влияние върху чувствителността на баса. Бобините за средно и високочестния филтър са от 0.9 мм проводник. Поради по високата чуствителност на пищялката и средночестотния говорител спрямо басовия, се наложи добавянето на двата последователно свързани на филтрите резистора по 2.5 Ома , които намалиха техните нива с около 2 dB. Ето и измерените характеристики на говорителите с филтрите, както и на цялата колона:

При проектирането на кутията ( Bassbox pro 6 ) взех под внимание следните неща. Както е видно и от параметрите на баса той е малко бавен за 8” драйвер, което се дължи на мекото му окачване и тежката подвижна система. Поради тези фактори за да се получи стегнат и отчетлив бас за обем на кутията за баса беше избран 35 литра ( 45 л. нето обем на цялата кутия минус 9 л вътрешен обем за средно и висикочестотните говорители и минус 1.5 л за басовия говорител и фазоинвертора), въпреки че хода на мембраната позволяваше и по голям. Поради горните съображения настройката на фазоинвертора е висока 37 Hz , но както се вижда от графиките баса е много бърз и стегнат ( group delay 10 ms).Кутията е облепена от вътре с 2 см полиестерна вата по всички стени, а вътрешния подобем е запълнен почти целия със същата вата. За фазоинвертор е използван Visaton BR 19.24 с диаметър 60 мм и дължина 117 мм , като дължината е препоръчително да се настрои след окончателното завършване на кутията и според количеството вата. Чертежа на кутията е :Материала е 22 мм MDF като предния панел е двоен 44 мм. Стените на подобема играят роля на вътрешни ребра и предотвратяват разтрептяването на кутията. Ето и как изглежда кутията след великолепната изработка на Владо (Dgd) :А ето и крайния резултат след финишинга от моя страна, който се състоеше от 6 слоя махагонов байц, 3 слоя безцветен грунд, 3 слоя безцветен лак, много шлайфане и накрая полиране с машина и полир паста за получаване на страхотния блясък ( крайния резултат целях да бъде така наречения пиано лак ефект ). Поръди това , че в завършен вариант колоните са ниски ( 790 мм ) за самостоятелно стоящи, им направих стойки.Параметрите са:

Номинална мощност – 120 W
Номинален импеданс – 8 Ома
Чувствителност – 89 dB
Честотна лента – 33 Hz – 25 kHz (-6dB)
Тегло 27 кг

Крайният резултат като звук е много стегнат и бърз бас, който слиза достатъчно ниско. Много ясни и отчетливи среди и кристални високи, много добра сцена и обемност на звуковата картина. Като недостатък може да се отбележи лека острота в някой духови инструменти и малко мекия кадифен звук на копринената пищялка.

Тази статия идва от bgaudio.org
http://www.bgaudio.org

URL на тази публикация е:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=83