Реалистични наблюдения
Дата: Monday, February 20 @ 10:45:44 CET
Тема: Предавателни линии


Поздрави на всички!

Натъкнах се на много интересна поредица от статии под общото заглавие “Реалистични наблюдения” (“Realistische Betrachtungen”), написана от Давид Месингер, собственик на HiFi студиото “HiFi Aktiv” във Виена, и поместена още преди около 3 години на Интернет-страницата на студиото. Линкът към поредицата статии е ТУК.

Публикациите са много коментирани в немския HiFi-форум www.hifi-forum.de, откъдето и научих за тях. И така, реших да преведа една от по-вълнуващите статии. Желая Ви приятно четене!

p.s. Тази статия е преведена и предоставена от Trendi btrend_2000@yahoo.com

Автор: Давид Месингер Оригинално заглавие на статията: Die “gemeinen” Fake-Tests

“АМОРАЛНИТЕ” ФАЛШИВИ ТЕСТОВЕ

Болезнено неудобни, но с гарантиран събуждащ ефект!

В едно германско HiFi-студио била проведена серия от демонстрации на тема HiFi-кабели (RCA, XLR, кабели за тонколони, мрежови кабели), която била толкова впечатляваща, че за нея си заслужава да бъде разказано: За база за сравненията служела една висококачествена система, състояща се от CD плейър, предусилвател, крайно стъпало и тонколони. За музикален материал били подбрани всеобщо известни, особено добри записи от различни музикални жанрове.

Под ръководството на собственика на студиото били представени редица кабели от най-различни ценови категории и на най-различни производители, като били обяснени техните специфични качества. Представеният диапазон обхващал от евтини стандартни кабели до много скъпи High-End кабели.

По време на трудоемката демонстрация (всички кабели били включвани многократно) разликите в звученето на тази очевидно много прецизно настроена система били чути ясно от всички присъстващи. След над 3 часа разтоварващо слушане участниците били истински кабелни професионалисти. Всяко превключване водело до различни звукови картини, чиито особености били вече известни и можели да бъдат разпознати отново и отново. Не винаги най-скъпите кабели били и най-добрите, но имало тенденция в тази посока, относно това всички присъстващи били единодушни.

На предложението на публиката да се изследват предимствата на Bi-Wiring било откликнато веднага. За теста били използвани подбрани кабели с обозначена посока. Всички веднага били убедени в по-добрата динамика. Басите били поизтънели, но много по-прецизни и пространственото възпроизвеждане било по-отчетливо. Инструментите придобили пълнозвучност и гласовете станали по-естествени.

Всички присъстващи се насладили на още няколко музикални произведения. До момента, в който пред очите на публиката били свалени всички кабели и били изключени както усилвателят, така и CD плейърът. Музиката обаче продължавала да звучи! След известно време сред настъпилото мълчание любезният собственик на студиото утешил публиката със следните слова: "Вярвайте ми, дами и господа, това може да се случи на всеки от нас. Днес провеждам този семинар не за пръв път и Ви водя не без причина по тази хлъзгава повърхност." Тогава той наклонил всяка тонколона настрани и показал действителните кабели, които от основата под спайковете директно водели в пода и от там към неговата ремонтна работилница. Там седял един подсмихващ се сътрудник, който режисирал спектакъла през цялото време. Той могъл да наблюдава събитията в студиото със скрита камера и да включва и изключва музиката в необходимия момент. Значи по време на целия тест никога нищо не е било променяно!

Собственикът на студиото завършил демонстрацията със следните думи: "Ако Вие сте готови да инвестирате в по-добра електроника и тонколони същата сума, която досега желаехте да вложите в кабели, тогава действително ще чуете разлика, и то дори със завързани очи." Ние само можем да се съгласим с това изказване! Такива фалшиви тестове разкриват, какви въздействия може да има плацебо ефектът. Описаните в HiFi-списанията “семинари” се основават на подобни ефекти.Тази статия идва от bgaudio.org
http://www.bgaudio.org

URL на тази публикация е:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=86